сряда, 26 ноември 2014 г.

Торта с фъстъчено масло и шоколад

Има ли по-голямо щастие от това да бъдеш майка?
Майчинството е най-великия стимул за живот!Предизвикателството да се бориш, да отстояваш,да понасяш и радост,и болка,да си готов на всичко...

Днес моето малко голямо момче пораства с още една година!
Честит рожден ден,Ивчо!
Да си жив и здрав,все така позитивен и преследващ мечтите си!
Да намериш в живота това,което искаш.
Да го разпознаеш,когато го видиш.
Да имаш щастието да го получиш
и най-вече да го запазиш!
Нека живота ти бъде едно невероятно пътешествие,
изпълнено със страхотни предизвикателства и приключения!
Благодаря ти,че те имам в живота си и че ми даваш смисъл във всичко!
Обичам те безкрайно!

А тортата е от мен....


Продукти за блатовете:
/за 6 блата с диаметър 18см/

250гр краве масло
480гр захар
5 белтъка
1 ванилия
380гр брашно
1 пак.бакпулвер
360мл.прясно мляко

От това тесто правя два ванилови блата,два блата с фъстъчено масло и два шоколадови блата.
Смесвам сухите съставки/брашно,бакпулвер,ванилия/.С миксер разбивам кравето масло със захарта до кремообразна смес.Прибавям белтъците един по един.Разбивам до гладка смес.Идва ред на брашното и прясното мляко.Прибавям ги на два пъти.Намаслявам и набрашнявам 6 тавички с диаметър 18 см.
Разделям готовата смес на 3 равни половини.Първата половина/ванилова/ разделям на още две равни части и изсипвам в тавичките за печене.
Към втората половина прибавям 2-3с.л.фъстъчено масло и разделям на две равни половини.Изсипвам в тавички за печене.
Третата част е шоколадова.Към нея прибавям 2 с.л. какао натурално.Изсипвам какаовата смес в две тавички за печене.
Пека в предварително загрята фурна за 15-18минути на 180'С.Охлаждам блатовете.

Крем Маскарпоне :
/за пълнеж между блатовете/

500гр.маскарпоне
3-4с.л.пудра захар
1 ванилия

За измазване на тортата:

Шоколадов ганаш:

250мл.течна сметана
200гр натурален шоколад

Загрявам сметаната в съд/да е гореща,но да не завира!/.Изсипвам натрошения шоколад и разбърквам до получаването на гладка шоколадова смес.Оставям да се охлади.

Крем с фъстъчено масло:

4-5 с.л.фъстъчено масло
2 с.л. пудра захар
50гр краве масло

Разбивам всички съставки до гладък крем.
За най-горната част на тортата използвах разбита сметана.За украса-чипс от фъстъчено масло.

Сглобяване на тортата:
За основа на тортата са шоколадовите блатове,следват фъстъчените блатове и завършвам с ваниловите блатове,като след всеки блат слагам крем маскарпоне.Прибирам в хладилника да стегне за около час.
За измазването на тортата отвън започвам с шоколадовия ганаш.Ако много се е втвърдил го разтапям леко  в микровълновата.Измазвам долната част на тортата.След това измазвам с фъстъчения крем горната част на тортата.Заглаждам двата крема.Отгоре намазвам тортата с разбита течна сметана и декорирам с фъстъчен чипс.Прибирам в хладилник за няколко часа.






 И свещички духнахме.


/Pictures are taken by Ivo/
Happy Birthday!

3 коментара:

  1. Омбре торте! Страхотна е!
    Да ти е живо и здраво момчето с красивото име!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване