вторник, 21 октомври 2014 г.

Морковена торта с крем маскарпоне и дулсе де лече

 „Не е ли това един истински есенен ден? Само неподвижната меланхолия, която обожавам – това прави от живота и природата хармонично единство. Птиците обсъждат своите пътувания, дърветата обличат ярките или бледи нюанси на повяхването и започват да постилат почвата, така че човешките стъпки да не могат да нарушат покоя на земята и въздуха, като същевременно ни дават ухание, което действа като перфектен лек за неспокойния ни дух. Сладка есен! Моята душа е обвързана с нея и ако бях птица щях да летя навред по земята в търсене на следващата“ Джордж Елиът


 Сладка есен....Златно-кафяво-оранжева...Изобилстваща от уханни плодове и  мирис на земя.Събрала в себе си от всички сезони по малко-на лятото лъчите,зимните студени сутрини и свежестта на пролетта.Във въздуха се носи аромат на тикви,ябълки,карамел,канела...и любима торта.Морковена торта,гарнирана с разтапящ сетивата карамел и нежен маскарпоне крем.Това е аромата  на моята есен."Сладка есен!Моята душа е обвързана с нея!"




Продукти:
адаптирано от Southern Cake Book
/за 3 блата с диаметър 18см/

280 гр.брашно
2ч.л.сода бикарбонат
1 ч.ч. нарязани орехи
2 ч.л.канела
1/2 ч.л.сол
3 яйца
280 гр.захар
175мл. олио
175мл.прясно мляко
1 ванилия
1 1/2ч.ч настъргани  моркови

Приготвяне:
Разбивам яйцата със захарта,олиото и прясното мляко.В отделна купа смесвам всички сухи съставки/брашното,канелата,ванилията,содата/.Прибавям сухите съставки към яйчната смес и разбивам с миксер.Прибавям орехите и настърганите моркови.Загрявам фурната на 180'С.Разделям тестото в три намаслени и набрашнени тавички.Пека около 30-35 минути или докато клечка,забита в тестото излезе суха.Оставям блатовете да изстинат.

Маскарпоне крем:

500гр.маскарпоне
200мл. млечна сметана
200гр.пудра захар
1 ванилия

За намазване на блатовете :

200 гр.дулсе де лече 

Разбивам сметаната с пудрата захар и ванилията до образуването на твърди връхчета .Прибавям маскарпонето и разбърквам до еднородна смес.

Сглобяване на тортата:

Намазвам първия блат с дулсе де лече,а след това с крем маскарпоне.Редувам и следващите два блата.Декорирам и слагам в хладилника да стегне.






Enjoy!



2 коментара: