четвъртък, 18 април 2013 г.

Претцели с канела и карамелен сос

Не може да отидеш до Ню Йорк и да не опиташ от страхотните претцели,хот дог или пица.Още повече,че се продават на всеки ъгъл и те приканват да си купиш.Имаме си вече любима пица/Steve's pizza в Долен Манхатън/.Имаме си и любимо място за претцели/Pretzelmaker в Queens Center Mall/. Oсвен традиционния претцел с морска сол имат и сладък вариант -с канела и карамелен сос,чиито аромат така изпълва въздуха,че няма как да не ти се прииска да си купиш.Реших да ги направя в home-made вариант.Докато приготвях карамела,вкъщи замириса на.....Ню Йорк!




Продуктите:
/за около 16 броя/

375 мл.топла вода
2с.л.захар
1 пак.мая/7 гр/
100 гр.краве масло разтопено
500 гр.брашно
3 литра вода
1 с.л.сода бикарбонат
1 яйце
канела
захaр за поръсване

За карамеления сос:
300 гр.захар
80-100 гр.краве масло
250мл.сметана тип "Хопла"

Приготвяне на претцелите:В купа смесвам топлата вода,захaрта,маслото и маята.Престоява 5 минути.Сипвам брашното в тава и правя кладенче,в което изсипвам готовата мая и разбърквам,докато стане на тесто.Тестото е много меко.Престоява покрито с кърпа за около час на стайна температура,докато удвои обема си.След като е готово го разстилам върху набрашнена повърхност в кръг с диаметър около 20см и го нарязвам на 16 парчета/като торта/.Всяко парче правя на фитил ,дълъг около 25 см. и оформям претцела.

Слагам 3-те литра вода заедно със содата да заври и пускам с решетъчна лъжица претцелите за около 30-40секунди във врящата вода.Изваждам ги и ги нареждам в намаслена тавичка.Пека около 10 мин.на 200'С.Изваждам ги от фурната и ги намазвам с разбитото яйце,поръсвам ги с канела и захар на кристали,и ги връщам обратно във фурната за още 10-15 мин.,докато не се запекат.
 Приготвяне на карамеления сос:Слагам захарта на котлона и бъркам.Захарта става на бучки,а след това започва да се карамелизира.
 Трябва да придобие този цвят,но не трябва да загаря.Прибавям маслото.Разбърквам добре.След това идва ред на  леко затоплената сметана и бъркам,докато стане гладка смес.Като изстине,карамела се сгъстява.
Сервират се топли с топъл сос/но не горещ/.На това му викам любов от пръв поглед.Няма втори такъв аромат на прясно изпечен претцел и невероятен карамел...Неустоимо!


I heart NY!
Enjoy!

Няма коментари:

Публикуване на коментар